Vuoden 2020 parhaat lelut on valittu

Suositun Vuoden Lelu -kilpailun voittajat on valittu. Suomen Leluyhdistyksen järjestämässä kilpailussa valittiin tänä vuonna voittajien lisäksi myös finalistit jokaisessa kategoriassa.

Suomen Leluyhdistys ry järjesti Vuoden Lelu -kilpailun jo 15:ttä kertaa. Kilpailussa kasvatus- ja kaupan alan ammattilaiset arvioivat vuosittain uutuusleluja ja valitsevat voittajat eri teemojen mukaan.

Tänä vuonna raati koostui poikkeuksellisesti vain kaupan alan toimijoista koronatilanteen vuoksi. Aiempina vuosina raatiin on kuulunut myös kasvattajia ja lapsia.

Voittajat valittiin viidessä eri kategoriassa: Vuoden Ajoneuvolelu, Vuoden Ensilelu, Vuoden Hahmoleikkilelu, Vuoden Innovaatiolelu ja Vuoden Roolileikkilelu. Kategorioissa valittiin myös 2–3 finalistia. Voittajat ja finalistit esitellään myöhemmin syksyllä julkaistavassa Suuressa Lelukirjassa.

Kilpailuun osallistui kymmeniä erilaisia leluja. Monia voittaja- ja finalistileluja yhdistää teknologian hyödyntäminen leikkikokemuksen rakentamisessa. Teema näkyi muun muassa robottileluissa, ajoneuvoleluissa ja puhuvissa ensileluissa.

– Kilpailussa oli edustettuina hyvin monenlaisia leluja 14 eri tavarantoimittajalta. Tämä on hyvin kattava otos Suomen markkinoilla toimivista lelualan yrityksistä, Suomen Leluyhdistyksen lelutoimikunnan puheenjohtaja Annariikka Karppinen kertoo.

Vuoden Lelu -kilpailu antaa kuluttajille tietoa lelujen laadukkuudesta, turvallisuudesta ja mielekkyydestä. Sen takia Vuoden Lelu -voittajat ovat myös suosittuja joululahjaideoita. Tuotteelle kilpailun voitto tuo tunnettuutta lelumarkkinoilla.

Vuoden Lelu 2020 -voittajat:

Vuoden Ajoneuvolelu: BRIO kauko-ohjattava kilpa-auto (Brio Toy Oy)

BRIOn kauko-ohjattavan kilpa-auton kirkkaanpunainen kori ja virtaviivainen muotoilu takaavat tuntikaupalla hupia nopeiden autokisojen parissa. Lelu sopii täydellisesti 2-vuotiaille, koska ohjaaminen kauko-ohjaimen yhdellä painikkeella on helppoa. Tavoitteena on kehittää lasten näppäryyttä ja ohjaustaitoa hauskalla ja mieleenpainuvalla tavalla.

Finalistit:

Nikko Omni-X radio-ohjattava (Amo Oy)
Brio safariseikkailusetti (Brio Toy Oy)
Suomea puhuva parkkitalo (Maki A/S)

Vuoden Ensilelu: LEGO Duplo aakkosauto (Suomen Lego Oy Ab)

Aakkosauton parissa taaperot voivat yhdistää luovan rakentamisen, mielikuvitukselliset leikit ja aakkosten oppimisen. Taaperoiden hienomotoriset taidot kehittyvät, kun he pinoavat kirjainpalikoita kuorma-auton kyytiin. Se on täydellinen taaperoiden lelu leikin varjolla oppimiseen! ”

Finalistit:

Vtech Baby konttaava nalle fi (Maki A/S)
Fisher-Price Linkimals Smooth Moves laiskiainen (Toyrock Oy)

Vuoden Hahmoleikkilelu: L.O.L Surprise Car – Pool Coupe (AMO Oy)

Ison, noin 40 cm auton mukana tulee Tots-kokoinen erikoisnukke. Paina auton valoja avataksesi ja sulkeaksesi ne, paina vaihdekepistä valot päälle ja pois. Aseta nukke valoihin ja katso millainen valoyllätys sillä on auton valoissa. Auton takaosa on käännettävissä uima-altaaksi ja tanssilattiaksi. Monipuolisen auton parissa eivät leikit lopu lyhyeen!

Finalistit:

Hello Kitty leikkisetti (Simba Dickie Finland Oy)
Barbie Color Reveal yllätysnukke (Toyrock Oy)

Vuoden Innovaatiolelu: LEGO Dots kimalteleva yksisarvinen -rannekoru (Suomen Lego Oy Ab)

” Kimalteleva yksisarvinen rannekorupakkaus kutsuu askartelufanit luoviin hetkiin, joissa on taikaa. Näiden askartelusettien kokoaminen sujuu nopeasti ja intuitiivisen helposti.Lapset saavat ilmaista itseään ja päästää mielikuvituksensa valloilleen suunnitellessaan oman luovan, hauskan ja ainutlaatuisen rannekorunsa. Helppoa askartelua luovista koruista pitäville lapsille.

Finalistit:

Xtreme Bots Mazzy ohjelmoitava robotti (Amo Oy)
Robo Kombat – Balloon Puncher (Markkinointi Suomela Oy)

Vuoden Roolileikkilelu: X-Shot Laser 360 Blaster -setti (Toyrock Oy)

Laita lasit päähäsi ja vauhdikas lasertaistelu voi alkaa. Laseissa on useita sensoreita, joten lasersäteeltä ei voi piiloutua. Säteen pituus pimeässä on n. 30 metriä. Pakkaus sisältää kaksi laserasetta ja kahdet lasit.

Finalistit:

Gemex Super Gem Creator (Markkinointi Suomela Oy)
Airfryer kokkaussetti (Tevella Oy)

Kaikki Vuoden Lelu 2020 -kilpailuun osallistuneet lelut löydät täältä. Kuvia löydät kuvakansiosta.