Lelut ovat hauskuutensa lisäksi myös erittäin tärkeä osa jokaisen lapsen kehitystä. Näin ollen on tarpeellista tietää, mitkä ominaisuudet tekevät lelusta hyvän.
Kolmiosaisessa leluartikkelisarjassa käymme läpi hyvän lelun tunnuspiirteitä ikäsuosituksista aina lelun kehittävyyteen. Ensimmäisessä osassa kerromme, mitä ihan kaikissa leluissa olisi hyvä ottaa huomioon. Nämä asiat on huomioitu mm. Vuoden Lelu 2018 -kilpailuun osallistuvien lelujen kohdalla.
Turvallisuus on kaiken a ja o
Ominaisuuksista tärkein on turvallisuus.
Pienien lapsien leluista ei saa irrota pieniä osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Lelut eivät saa sisältää myrkyllisiä tai muuten haitallisia aineita. Myös terävät kulmat ja lelun puhdistaminen kannattaa huomioida lelua valitessa.
Suomessa myytävien lelujen täytyy olla CE-merkittyjä, jolloin ne täyttävät tarvittavat tuoteturvallisuusvaatimukset.
Lelun tulee olla kehittävä…
Jos lelu on liian yksinkertainen tai monimutkainen, lapsi turhautua
Hyvän lelun avulla lapsi oppii ja kehittää erilaisia taitoja. Luontaiseen oppimisvaiheeseen sopivasta lelusta lapsi taas jaksaa innostua ja kiinnostua pitkään, joten oikean lelun valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa.
…mutta myös innostava
On tärkeää, että lapsi ennen kaikkea nauttii leikkimisestä!
Luovuus
Lelu on hyvä, jos se jättää tilaa myös lapsen luovuudelle ja mielikuvitukselle. Monipuolinen lelu kestää parhaiten aikaa ja pysyy mukana monet leikkikerrat.
Muista ikärajoitukset ja -suositukset
Lelun ikäsuositukset viittaavat lelun turvallisuuteen: alle 3-vuotiaille ei esimerkiksi saa antaa lelua, josta voi irrota pieniä osia.
Kun ikäsuositus on enemmän kuin yli 3-vuotiaille, suositus on enemmänkin lapsen kehitysvaiheen mukainen. On selvää, että jokainen lapsi kehittyy omaa tahtiaan, joten ikäsuositusten ohella pitää aina huomioida yksilöllisyys.