Vastuulliset lelut kestävät mielikuvituksen otteita ja leikin iloa 

Lasten lelumaailmassa korostuvat turvallisuus ja vastuullisuus. Kun leikki on pienille kaikki kaikessa, on aikuisten ja yritysten huolehdittava lelujen vastuullisuudesta. Suomen Leluyhdistykseen kuuluu 30 vastuullista lelujen valmistuksen, tukkukaupan, kaupan, maahantuonnin ja agentuurin yritystä.  

Jäsenet ovat sitoutuneet siihen, että leikkeihin tarjottavat lelut ja pelit täyttävät niille asetetut kansalliset ja EU:n laatimat säädökset. Leluyhdistys myös kouluttaa ja pitää jäsenistön ajan tasalla alan mahdollisista muutoksista.  

Leluyhdistyksen puheenjohtaja Seidi Ailuksen mukaan leluala on pysynyt mukana kehityksessä ja vastuullisuus on yksi alan kasvavista trendeistä. Keväällä puheenjohtajaksi valitun Ailuksen mukaan tarjolla on paljon vastuullisuuteen liittyviä innovaatioita, ja erityisesti kierrätettävistä materiaaleista tehtyjen lelujen kysyntä on jo jonkin aikaa kasvanut.  

– Toistaiseksi niiden hintataso on ollut kalliimpi korkeiden raaka-ainekustannusten takia. Kestävän kehityksen yleistymisen ansiosta ekologisiin leluihin ja peleihin tullaan panostamaan lisää ja niiden tarjonta laajenee, jolloin myös hintatasosta tulee kuluttajaystävällisempi. 

Turvallisuus on suuri osa vastuullisuutta

Lelujen vastuullisuus ulottuu valmistusmateriaaleista aina lelutehtaiden ympäristövaikutuksiin asti. Lelut tulee valmistaa aikaa ja lasten mielikuvituksen otteita kestäviksi. Materiaaleina käytetään usein muovia, mutta nykyisin vaihtoehtoina on käyttää myös kierrätettäviä muovilaatuja, kuten polyeteeniä tai polypropeenia. Lasten kannalta olisi turvallisinta, jos lelut eivät sisältäisi ftalaatteja, BPA:ta, raskasmetalleja eivätkä muita haitallisia aineita.  

Käsittelemättömästä puusta valmistetut lelut tuovat lapsen leikkiin aidon tunteen puun lämmöstä ja luonnollisuudesta. Kun lelut on värjätty myrkyttömin vesi- tai kasvipohjaisin värein, voivat lapset huoletta tutustua leikin maailmaan kaikin aistein. Sertifioitu luomupuuvilla ja luonnollisista kierrätysmateriaaleista valmistetut käsintehdyt lelut kuormittavat luontoa vähemmän. 

Monet tehdasympäristöt hyödyntävät lelujen raaka-aineita viimeiseen pisaraan saakka. Jos tuotannon joukkoon eksyy väriviallisia osia, niitä hyödynnetään uusien lelujen valmistamiseen.  

Play for Change Awards kannustaa lelualan yrityksiä vastuullisuuteen 

Toy Industries of Europen (TIE) lanseeraama leluvalmistajien kilpailu on jälleen palkinnut parhaansa kolmessa eri kategoriassa. Tänä vuonna Play for Change Awardsin arvosteltaviksi näkökulmiksi nostettiin monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus, vastuullisuus ja elämän taidot. Voittajat julkistettiin syyskuun lopussa Brysselissä pidetyssä juhlatilaisuudessa. Tutustu voittajiin täällä.  

Monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus kategoriassa huomioitiin pelejä ja leluja, jotka rikkovat vanhentuneisiin normeihin kuten sosiaalisen asemaan, kykyihin, sukupuoleen, rotuun tai uskontoon perustuvia rajoja.  

Vastuullisuuden kategoriassa huomioitiin leluja, joilla oli kokonaisvaltainen vaikutus positiiviseen ajatteluun ympäristön ja luonnon tärkeydestä. Elämän taitoihin keskittyvän kategorian lelut opettavat lapsille tärkeitä taitoja tulevaisuudesta.  

Kolmen eri kategorian voittajat iloitsivat menestyksestä Brysselissä pidetyssä juhlatilaisuudessa.  
Kuva: Play for Change Award
Voittajalelut- ja pelit herättävät ajatuksia monimuotoisuudesta, vastuullisuudesta ja valmistelevat lapsia tulevaisuuden taitoihin.  
Kuva: Play for Change Award