Ulkona alkaa seikkailu – 8 syytä leikkiä pihalla

Moni vanhempi tietää kokemuksesta, että ulkoleikkien jälkeen kotiin palaa hyväntuulinen seikkailija, jolle ruoka ja uni maistuvat. Mutta miksi? Kokosimme pihaleikkien tärkeimmät positiiviset vaikutukset ja niiden syyt.

1. Ulkona on tilaa temmeltää

Mitä suurempi leikkitila, sitä hauskempaa on leikkiä ja liikkua! Ulkona voi leikkiä monia leikkejä, jotka eivät sisällä onnistu. Pihalla saa päästettyä ylimääräiset höyryt ulos, kun on tilaa juosta ja hyppiä.

Kokeile tätä: Kymmenen tikkua laudalla

2. Ulkona aistit ohjaavat seikkailuun

Jääkylmät jääpuikot katonreualla, ihanien kukkien maaginen tuoksu…Ulkona riittää ihmeteltävää jokaisena vuodenaikana! Aistien avulla mielikuvitus lähtee laukalle ja johdattaa uusiin seikkailuihin.

Aistikokemukset opettavat lasta hahmottamaan ympäröivää maailmaa. Ne hellivät mieltä, lisäävät aktiivisuutta, mutta voivat myös rauhoittaa.

Kokeile tätä: Luonnonasioiden etsiminen aistien avulla

3. Ulkona oppii uusia asioita

Ulkona leikkiessä erilaiset kasvit, linnut ja hyönteiset tulevat tutuiksi. On paljon mukavampaa tutkia muurahaisten elämää lähietäisyydeltä kuin kirjan sivuilta. Kävyt ja kivet ovat oivia leikkikaluja, jotka muuttuvat mielikuvituksen avulla vaikka miksi. Luonnossa voi oppia myös monia näppäriä taitoja, kuten tekemän solmuja majanrakennuspuuhissa.

Kokeile tätä: Luontobingo

4. Ulkona voi leikkiä isolla porukalla

Pihalla leikkijöiden määrä voi olla jopa kymmeniä, kun seinät eivät rajoita leikkitilaa. Olipa kyseessä mäenlasku tai lumilinnaleikit, mukaan mahtuu useampi leikkijä!

Suurella porukalla leikkiminen opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, erityisesti ryhmässä toimimista. Kun leikkijöitä on paljon, vuorottelun, neuvottelun ja kompromissin taidot kehittyvät. Parasta siinä on kuitenkin, että isolla porukalla saa helposti pihapelit ja -leikit käyntiin!

Kokeile tätä: Lipunryöstö

5. Ulkona motoriikka kehittyy

Luonnossa liikkuminen kehittää lapsen motoriikkaa erinomaisesti. Monipuolisessa maastossa saa hyppiä puunjuurien yli, tasapainoilla tai kiipeillä. Talvella luminen ja jäinen maa tuo liikkumiseen omat uudet haastensa, myös varovaisuutta tarvitaan.

Tutkimuksen mukaan erilaiset leikkipuiston telineet ja välineet, kuten pihakeinu ja hiekkalaatikko, vahvistavat lapsen motoriikkaa. Hiekkalaatikolla leikkiminen kehittää hienomotorisia taitoja ja keinuminen puolestaan harjoittaa sensorisia taitoja.

Kokeile tätä: Keinupolttopallo

6. Ulkona silmät rentoutuvat digiajan jälkeen

Ulkona on mukava seurata lintujen lentoa taivaanrannassa tai katsella jäisellä järvenjäällä kauas horisonttiin. Siitä kiittävät myös silmät, jotka joutuvat älylaiteaikana kestämään yhä enemmän lähityöskentelyä.

Pitkäaikainen lähityö rasittaa ja kuivattaa silmiä, samoin digitaalisten laitteiden haitallinen sininen valo. Ulkoillessa silmän lihakset rentoutuvat, kun katseemme tarkentaa eri etäisyyksille, myös kauas.

Kokeile tätä: Tee-itse-kiikarit

7. Ulkona rauhoittuu

Illalla on usein rentoutunut ja raukea olo, kun on touhunnut päivän aikana pihalla. Varsinkin talvipakkanen ja luontomaisema rauhoittavat mieltä. Ulkona tulee myös liikuttua runsaasti, mikä kuluttaa energiaa ja takaa sen, että ruoka ja uni maittavat. Hyvin nukutun yön jälkeen jaksaa taas leikkiä mielin määrin.

Kokeile tätä: Kaarnalaivan lasku

8. Ulkona saa D-vitamiinia ja raitista ilmaa

Kesällä ulkona touhutessa päivän D-vitamiiniannos tulee nopeasti saavutettua. D-vitamiini on tärkeä monelle asialle, esimerkiksi luustolle. Raitis ulkoilma puolestaan virkistää aivoja. Virkeät aivot taas ovat vastaanottavaisia uusille tiedoille ja taidoille!

Kokeile tätä: Muurahaisten liikennelaskenta

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Silmäasema, Terveyttä luonnosta -raportti, Aistimuksia luonnosta -opinnäytetyö, MLL