Tälläkin hetkellä joku pelaa Aliasta – onnea 30-vuotias hittipeli

Suosittu sananselityspeli Alias keksittiin Suomessa kolme vuosikymmentä sitten. Silloin niin kutsuttuja ”party-pelejä” ei kotimaan markkinoilla juuri ollut. Tactic Games Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markku Heljakka (kuvassa) muistelee Aliaksen alkuaikoja:

– Peli herätti heti kiinnostuksen vuorovaikutuksellaan. Koepelaamisen jälkeen silloinen päättäjäryhmä investoi ideaan ja tuotteisti pelin. Ensipainos oli 3 000 kappaletta. Peliin suunniteltiin suomalaisuutta ja perhepelaamista korostava kansi, joten kuvan malleilla oli Mari-paidat päällään.

Tactic alkoi valmistaa Alias-peliä omalla, kotimaisella tehtaallaan. Peli sai suorakaiteen muotoisen pakkauksen, joka ei vielä uutta lautapeleissä.

Sanoja selitetään yli 40 maassa, lähes 30 kielellä

Alias-pelistä tuli nopeasti koko kansan suosikki, jonka menestystarina jatkuu edelleen. Pohjoismaista laatua edustavat Alias-pelit valmistetaan Porissa ympäristöystävällisistä kierrätysmateriaaleista luontoa kunnioittaen.

Aliaksen suurimmat markkinat ovat Pohjoismaissa, Venäjällä ja Keski-Euroopassa, esimerkiksi Tšekissä.

– Aliasta viedään yli 40 maahan, ja peliä pelataan lähes 30:llä eri kielellä. Aliaksen kieliversioita löytyy jopa kiinan-, korean-, intian- ja islanninkielisinä, sanoo Tactic Games Oy:n vientijohtaja Juha Nieminen.

– Laskeskelin myyntien ja ilmansuuntien mukaan, että ympäri vuorokauden ja tälläkin hetkellä jossain päin palloamme joku pelaa Aliasta. Pelissä täytyy siis olla jotain taikaa, Nieminen jatkaa.

Vuosien varrella sananselitysklassikost on kasvanut monipuolinen ja monikäyttöinen Alias-tuoteperhe. Esimerkiksi lapsille suunnattua Junior Aliasta käytetään laajalti opetuksessa sanavaraston laajentamisessa.

30-vuotisjuhlan kunniaksi Alias-tuotteisiin on luotu uusi, ajanmukainen ulkoasu. Sisältöä on uudistettu yhdessä Kotimaisten kielten keskuksen kanssa. Peliin on lisätty myös digitaalisia ulottuvuuksia.