Opettaja: poimi tästä leikkivinkit koulun tai päiväkodin pihalle

Ihminen – varsinkin pieni sellainen – tarvitsee taukoja piristyäkseen, ladatakseen akkuja ja pitääkseen vireystasoaan yllä. Koulupäivien aikana tauon virkaa toimittaa välitunti, ja jokaisen oppilaan tulisikin olla mahdollista liikkua koulupäivän aikana vähintään tunti.

Joskus leikki-ideat saattavat käydä vähiin, jolloin opettajat kouluissa ja päiväkodeissa saattavat päästä leikkien keksijöiksi. Listasimme viisi hyväksi havaittua leikkiä. Suosittelemme vahvasti ainakin käytäväkävelyä ja ideahyrrää välitunneille – vilkkaita välitunteja!

Kokeile käytäväliikkumista

Välituntihan alkaa jo luokan ovesta ulos astuttaessa! Kukin luokka saa vuorollaan keksiä teemapäiviä, joiden mukaan käytävällä täytyy liikkua tietyllä tapaa esimerkiksi hiipien, jättiläisaskelilla tai kantapäillä.

Hyödynnä välituntivälineet

Millä juuri teidän koululaisenne haluaisivat leikkiä välitunneilla? Ideointiin voi ottaa mukaan koko koulun. Mahdollisuuksia on paljon: hyppykepit ja -narut, pallot, frisbeet, mölkky.

Pro tip: Mieti, mitä välineitä koululla jo on hankittuna liikuntatunteja varten – nämä välineet soveltuvat usein käytettäviksi välitunneillekin.

Opeta klassiset ulkoleikit

Lukuisissa leikeissä ei tarvitse mitään välineitä. Tällaisia ovat esimerkiksi hippa, kirkonrotta, poliisi ja rosvo sekä ruutuhyppely.

Pro tip: Keksikää yhdessä pihaleikkejä, jotka kootaan ideahyrrään. Pyöräyttäkää hyrrää, kun ette keksi välitunnille tekemistä.

Tapahtumat ja turnaukset luovat tunnelmaa

Järjestäkää olympialaiset, joita oppilaat saavat itse ideoida ja jotka jatkuvat vaikka koko viikon. Tapahtuman voi pitää jonkin tietyn lajin ympärillä. Miten olisi esimerkiksi hyppynarulla hyppimisen mestaruuskilpailut?

Sade ei pysäytä sisävälitunteja

Syksy tulee, mikä tarkoittaa, että keli saattaa aika ajoin olla kurja. Mutta onneksi sisälläkin voi liikkua. Pitäkää välitunti liikuntasalissa, jossa voi yhtä lailla leikkiä vaikka mitä! Tällaisia taukoja voi porrastaa luokkien välillä, jotta kaikilla on riittävästi tilaa touhuta.