Nämä ovat vuoden viisi kuuminta lelutrendiä

Tiedämme jo, mitä joulupukki tuo lapsillesi ensi jouluna: tämä viisikko valtaa pian lelukorit.

1. Dinot
Tämän trendin jäljet johtavat tasan yhteen osoitteeseen: kesäkuussa ensi-iltaan tulevaan Jurassic Worldiin. Jurassic Park -elokuvasarjan neljäs leffa on elokuvamaailman jättitapaus, ja Jurassic Worldin hulppea oheistuotevalikoima ei tule loppumaan lelukaupoista kesken koko vuonna.

Kassamagneetista hyötyvät muutkin. Leffa vetää imussaan dinosaurukset taas valokeilaan – luvassa on hurja määrä muitakin dinouutuuksia kuin elokuvan virallisia lisenssituoteita.

Erityisen oivaltava dinorobotti palkittiin tammikuussa Nürnbergin lelumessuilla, alan suurimmassa tapahtumassa, Toy Award -palkinnolla: aidon tuntuisesti liikkuvan dinorobotin silmät leimuavat punaisina, kun se suuttuu, ja häntä heiluu taas lauhkeasti, kun se leppyy leikkijän paijauksesta.

2. Merellinen maailma
Tänä vuonna lelut sukeltavat pinnan alle. Merellinen teema näkyy monen tuoteryhmän leluissa: muun muassa valtavat lisenssit kuten Lego City laajenevat merenpohjaan, jonne pystytetään tänä vuonna kokonainen tutkimusasema. Lego Elves -tuoteryhmässä taas tutustutaan hurmaaviin merenneitoihin (kuva artikkelin alussa).

Lisäksi lastenhuoneissa leikitään persoonallisilla mustekaloilla ja muilla merenelävillä ja puhalletaan häikäisevän kokoisia supersaippuakuplia.

robotti1

3. Robotit
Tulevaisuuden lastenhuone muistuttaa scifi-visioita aiemmin kuin arvaammekaan: robottien suosio kasvaa jatkuvasti. Tämän trendin kohdalla lapset voivat toimia opettajina, sillä he tuntevat aihetta usein jopa paremmin kuin vanhempansa. Robotit voivat olla perheelle yhteinen, kiehtova projekti.

Lelurobotiikka kehittyy huimaa tahtia ja muuttuu samalla vauhdilla edullisemmaksi. Kehittyneemmätkään robotit eivät enää maksa tähtitieteellisiä summia: esimerkiksi Meccanon sadoilla lauseilla puhuva, omistajansa nimen tunteva, lähes lapsen itsensä kokoinen uutuusrobotti maksaa enää joitain satoja euroja. Se on toki leluksi kallis – mutta myös uskomattoman kehittynyt, pitkälle viety tuote, jonka olemassaoloon ei moni olisi vielä pari vuotta sitten uskonut.

varit1

4. Pienet tieteilijät
Luonnontieteet eivät ole puisevaa purtavaa – sen todistavat inspiroivat uutuuslelut, jotka saavat lapset hullaantumaan niin matikkaan kuin älyteknologiaankin. Näihin tuotteisiin on sisäänrakennettu oppimiselementti, mutta niillä pelaaminen on silkkaa vapaata leikkiä ja motivoi aivan eri tavalla kuin oppikirjan pänttääminen.
Alkuvuoden lelumessuilla esiteltiin niin koottavia anatomialeluja, arkkitehtuuripaketteja kuin tiedekoemallistojakin.

5. Tee-se-itse
Vanhemmat ovat jo tottuneet siihen, että mitä tahansa tuotetta voi räätälöidä oman näköisekseen: netistä voi tilata parilla klikkauksella vaikkapa tennarit omalla valokuvapainatuksellaan. Lapset tulevat vauhdilla perässä. Heille personointi on itsestään selvyys ja luovaa itseilmaisua.

Leluhyllyt pullistelevat pian askartelutuotteita ja leluja, joiden avulla voi koristella t-paitansa sapluunoiden avulla tai neuloa itselleen omaperäisen laukun tai huivin. Etsyn kaltaiset nettikaupat toimivat trendissä edelläkävijöinä.

Tämä ei ole pelkkä tyttöjen juttu: litteässä laatikossa kotiin kannettava, koottava rahtilaiva rakennetaan pahvista ja maalataan lopuksi oman mielen mukaan. Pitkälle hiottujen, teknisten tuotteiden lisäksi lapsia kiehtoo aina vapaa leikki, johon tee-se-itse -trendi vastaa oivallisesti.