Pitäisikö keksiä sopiva lelulahja joko omalle piltille tai naapurin Kaisalle? Nämä vinkit auttavat lahjan valinnassa ja saavat myös lahjan antajalle hyvän mielen.
- Täytä toive. Salakuuntele lapsesi leikkejä. Niiden lomassa voi lipsahtaa julki jokin puuttuva osanen, jonka avulla kyseisestä leikistä saa entistäkin paremman.
- Taas kaverisynttärit! Apua, mitähän keksisi tällä kertaa? Kysele lapselta, millainen tyyppi synttärisankari on? Tykkääkö hän piirtää, askarrella, rakentaa vai koota? Jos ei yhtään tiedä, mistä vieras lapsi tykkää, menee leluostos helposti metsään.
- Kehota lasta kysymään kaveriltaan, mitä tämä toivoo lahjaksi. Stanfordin ja Harvardin tutkijat havaitsivat lukuisissa kokeissa, että lahjan saaja arvostaa toivelahjaa enemmän kuin spontaanisti valittua lahjaa. Lahjan antaja taas luulee usein, että hänen oma valintansa tekee suuremman vaikutuksen.
- Mieti ja hanki lahjat yhdelle ihmiselle kerrallaan. Juuri HÄNELLE pohdittu lahja on henkilökohtainen ja osuu paremmin kohdilleen kuin monelle lapselle samassa rytäkässä haalitut lahjat.
- Lahjoita leikkiaikaa. Mitä hyötyä on laittaa rahaa leluun, jos kiireinen arki uhkaa varastaa leikkiajan? Hyvä lelulahja toimii parhaimmillaan motivaattorina pitkiin ja intohimoisiin leikkeihin. Katso, että lapsellesi jää tarpeeksi aikaa leikkimiseen. Se on hänen kehitykselleen elintärkeää.
- Jos lahjan ostaminen kyllästyttää, muista tämä: rahan käyttäminen muiden hyväksi lisää onnellisuutta enemmän kuin itselle ostaminen. Tästä on julkaistu tutkimuskin Science-lehdessä 2009. Onnistunut hankinta tekee siis myös lahjan antajalle hyvää.