Menovinkki: Mars, museoon!

Mitä tehdä, kun vihmoo vettä tai räntää? Silloin on juuri oikea sauma pakata pesue kyytiin ja matkata museoon. Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee myös purkamaan energioita touhupaikoissa.

Miksi mennä museoon?

Museossa voi oikeasti hurmioitua leikin eri aikakausista. Siellä myös oppii uusia asioita tutustumalla kunkin vuosikymmenen tyypillisiin leluihin. Näyttelyä kiertämällä pääsee kurkistamaan menneiden aikojen lasten- ja nuorten leikkeihin, pohtimaan leikin merkitystä ja muistelemaan oman lapsuutensa lempileluja. Siellä voi nähdä myös niitä leluja, joita ei koskaan saanut, vaikka olisi halunnut.

Mitä siellä on?

Suomalaiset lelut ovat museon peruskokoelman aarteita. Martta- ja Dolly-nuket kuuluivat monen äidin ja mummin lapsuuteen. Itse tehdyt räsynuket ja puuautot ovat olleet niitä rakastetuimpia leluja.

Museosta löytyy myös hienoja lahjoiksi saatuja leluja, jotka usein olivat ulkomailta Suomeen tuotuja. Keräilijöiden suosimat mekaaniset peltilelut herättävät monissa nostalgisia tunteita. Kansainväliseen seminaariin kokoontuneet persoonalliset teddykarhut puolestaan viehättävät kaikkia ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Monella museovieraalla vierähtää tovi jos toinenkin Löylymäen asemaa tutkiessa. Pienoisrautatiekerhon huolella tekemän suuren ja upean pienoismallin luona voi myös kuunnella vanhoista puhelimista kiehtovia tarinoita Löylymäen asukkaista.

Perusnäyttelyn vanhimmat esineet ovat nukkeja, nuken tavaroita ja muistoalbumeita 1800-luvun jälkipuoliskolta ja uusimmat muotileluja aivan viime vuosilta. Jokainen voi löytää juuri oman lapsuutensa tuttuja leluja ja esineitä vitriineistä. Pula-ajan lapset muistanevat 1940-luvulla paperikankaasta valmistetut lelut kun taas 1970-luvulla syntyneelle ahvenanmaalaisen Plaston valmistama vihreä Kurkkumopo saa hymyn huulille.

Missä lapsi voi leikkiä?

Erilaisia leikkipaikkoja on useita. Kestosuosikki on vuosittain ulkoasuaan muuttava puu, josta voi laskea liukumäkeä alas. Hevosiin tai käsitöihin viehtynyt voi puolestaan kurkistaa Emman talliin ja kokeilla villasukasta tehdyillä keppihevosilla ratsastamista. Otsolan asema muuttuu myös vuosittain erilaiseksi touhupaikaksi.

Lähde: Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, Näyttelykeskus Weegee

Kuva: Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä