”Koska se joulu tulee? Ei ole mitään tekemistä!” Tuttuja lausahduksia lapsiperheissä, vai mitä? Odottelu sujuu rutkasti helpommin, kun ottaa leikin avuksi. Tässä kolme hauskaa ja hieman jännittävääkin leikkivinkkiä.

1. Kouluikään ehtineille

Osallistujat istuvat piirissä. Yksi antaa vasemmalla puolellaan istuvalle kuvitteellisen joululahjan ja sanoo sen nimen, esimerkiksi nukke. Nuken saanut antaa vasemmalla puolellaan istuvalle lahjan, joka alkaa nuken viimeisellä eli e-kirjaimella. Näin kierretään leikkijöiden kesken. Tämä leikki vaatii hoksottimia, sillä joululahjan olisi oltava sopiva lahjansaajan kannalta.

2. Sopii myös pienille

Lapset istuvat sohvalla. Sovitaan, kuka lapsista menee toiseen huoneeseen oven taakse odottamaan. Leikin ohjaaja laittaa yhdelle sohvalla istuvalle lapselle esimerkiksi joulupallon korvasta roikkumaan. Sitten kutsutaan oven takaa lapsi ja kysytään häneltä: ”Mitä hassua näet?” Kun lapsi huomaa muutoksen, syntyy yleensä naurunremakka.

Leikki jatkuu, kun seuraava lapsi pääsee oven taakse. Nyt ohjaaja voi laittaa vaikka joulusukan jollekin lapselle jalkaan tai ripustaa kuusennauhaa olkapäille. (tarvikkeet: joulukoristeita tai joulun värinen huivi, tonttulakki, joulutossu, jne.)

3. Pienille ja isoille

Huoneen lattialla odottaa joulupaketti. Lapset istuvat sohvalla. Leikin ohjaajalla on tonttu (esim. käsinukke) selän takana. Paketti on aika kaukana, jotta lapset eivät heti pääse paketin kimppuun. Juontaja kertoo: ”Joku on jättänyt meille paketin, mutta pitää hiipiä ensin. Jos tonttu tulee, pitää heti mennä sohvalle turvaan.”

Leikin ohjaaja jatkaa: ”Hiivitään paketin luo, mutta ei kosketa.” Juuri kun lapset ovat pääsemässä paketin luo, ohjaaja hihkaisee: ”Tonttu tulee!” ja ottaa tontun esille selkänsä takaa. Silloin lasten pitää palata takaisin sohvalle. Leikki jatkuu kunnes jonkun ajan päästä lapset pääsevät lopultakin paketin luo. Se avataan yhdessä piirissä istuen. Tonttu sanoo: ”Saa avata!”

Leikki voi olla pienimmille jännittävä. Silloin on ehkä turvallisinta vain seurata sohvalta, mutta lopuksi kaikki pääsevät paketin avajaisiin. Paketissa voi olla joulupipareita, nameja, rusinoita tai kiva yllätysjoulupussi. (tarvikkeet: helposti avattava joulupaketti, tonttunukke)

Lähteet: tunturisusi.com, birgitmummu.vikki.fi

Kuva: Kuurojen liitto