Laita hyvä kiertämään – Näin kierrätät lelut oikein 

Ovatko lelut sekajätettä? Miten kierrättää paristolliset lelut? Erilaisia leluja on valtavasti, minkä vuoksi niiden kierrätys voi aluksi tuntua haastavalta. Lelujen kierrättäminen on kuitenkin helppoa muutaman muistisäännön avulla.

Lelun kierrätykseen vaikuttaa sen kunto. Paras tapa kierrättää hyväkuntoinen lelu on etsiä sille uusi leikkijä. Rikkinäisille leluille oikea osoite on puolestaan jäteastia tai -asema.

Useimmiten lelut ovat sekajätettä. Pienet lelut, kuten pehmolelut ja nuket, voi lajitella kiinteistön sekajäteastiaan, mutta suuremmat tulisi viedä jäteasemalle. Ohjeet asianmukaiseen lajitteluun voi varmistaa oman alueen jätehuollon verkkosivuilta.

Myös muoviset lelut ovat sekajätettä, eivätkä ne siis kuulu kiinteistöjen muovinkeräysastioihin. Joidenkin alueiden jäteasemilla on maksullinen muovinkeräys, jonne voi viedä kovamuoviset lelut, kuten hiekkaämpärit ja pulkat.

Elektroniset lelut kierrätetään SER-pisteisiin

Akku- tai paristokäyttöiset lelut ovat sähkö- ja elektroniikkaromua. Ne luetaan vaaralliseksi jätteeksi, joka voi aiheuttaa haittaa ympäristölle, ja siksi on tärkeää, että ne kierrätetään asianmukaisesti SER-pisteisiin.

SER-pisteitä löytyy esimerkiksi sähkölaitteita myyvistä kaupoista. Niihin voi viedä veloituksetta pienet, alle 25 senttimetrin kokoiset elektroniset lelut. Tällaisia leluja voivat olla esimerkiksi sähköautot sekä puhuvat tai liikkuvat nuket ja muut interaktiiviset lelut.

Irtoakut ja -paristot kuuluu palauttaa niille tarkoitettuihin palautuspisteisiin. Paristojen navat tulee teipata ennen keräyspisteeseen laittamista, jotta ne eivät aiheuta tulipaloriskiä.

Ehjä lelu ilahduttaa toista

Lelujen uudelleenkäyttö on kuin ilon laittamista eteenpäin. Lelu, jolla ei enää leikitä tai jota ei tarvita, voi tuottaa vielä suurta iloa toisille. Siksi ehjät lelut kannattaa myydä kirpputorilla tai viedä kierrätyspisteisiin tai -keskukseen.

Hyväkuntoisia leluja vastaanottavat mm. kuntien kierrätyskeskukset, UFF, Hope Ry ja Pelastusarmeija. Myös monet muut tahot, esimerkiksi ensi- ja turvakodit, sairaalat, päiväkodit ja iltapäiväkerhot, voivat ottaa vastaan turvallisia ja laadukkaita leluja. Näissä paikoissa lelutarpeet kuitenkin vaihtelevat, ja siksi sen hetkinen tarve tulee varmistaa etukäteen.

Lähteet:
https://www.uusiouutiset.fi/kuinka-kierrattaa-hajonnut-joululahjalelu/
https://www.hsy.fi/