5 vinkkiä pitää lelut järjestyksessä – leikki tuo siivoamiseen hauskuutta

Lelujen siivoaminen voi tuntua lapsista usein tylsältä. Kokosimme viisi vinkkiä, jotka auttavat pitämään lelut järjestyksessä.

Lelut ilahduttavat pitkään, kun niistä pitää huolta. Yksi helppo keino välttää lelujen rikkoutuminen on koota ne omaan paikkaansa leikkien jälkeen. Näin ne eivät kohtaa loppuaan jäämällä esimerkiksi imurin hampaisiin tai askelten alle. Aikuisille tämä on tietenkin selvä juttu, mutta lapsia voi olla haasteellista motivoida siivoamaan lelut.

1. Tee se leikin kautta

Siivoaminen ei tunnu lapsesta siivoamiselta, kun sen tekee leikkien. Esimerkiksi Kapteeni käskee -leikki sopii tähän erinomaisesti!

2. Hanki leluille laatikoita ja koreja

Lelulaatikoille ja -koreille hyvä säilytyspaikka on esimerkiksi avohylly, josta lelut saa helposti ja nopeasti leikkeihin.

3. Ole luova

Luovuus tekee siivoamisesta hauskaa. Keksi uudenlaisia leikkejä vauhdittamaan siivoamista ja estämään tylsistymistä. Tuunaa lapsen kanssa lelukoreista ja -laatikoista esimerkiksi aarrearkkuja tai anna lapsen nimetä laatikot. Se sitouttaa lasta siivoamaan.

4. Säilytä helppous

Älä tee siivoamisesta lapselle liian vaikeaa. Helpota lelujen lajittelua esimerkiksi eri väristen korien avulla. Salli myös sekalaiset-laatikko.

5. Heitä pois rikkinäiset, kierrätä ehjät

Rikkinäisiä leluja ei kannata säilyttää. Ne eivät välttämättä ole enää turvallisia. Kierrätä ehjät lelut, joilla lapsi ei enää leiki. Näin ne eivät vie turhaan kaappitilaa.