5 syytä leikkiin – metsässä leikkiminen vahvistaa lasta ja luontosuhdetta

Metsä on monipuolinen leikkiympäristö, jossa puuhaa riittää ympäri vuoden. Kokosimme 5 syytä, miksi kannattaa suunnata metsään leikkimään.

Luonto vaikuttaa myönteisesti ja monipuolisesti hyvinvointiimme. Erityisesti metsä on täynnä ihmeellisiä asioita, joita ihmettelemällä lapset saavat toteuttaa luontaista uteliaisuuttaan. Metsä on kaikille avoin leikkipaikka, joka kehittää, viihdyttää ja opettaa.

1. Liikkuminen

Metsässä on tilaa liikkua. Fyysiset ominaisuudet kehittyvät, kun seinät eivät rajoita juoksemista. Kannot, mäet ja puut tarjoavat mahdollisuuksia kiipeilyyn, hyppelyyn ja tasapainotteluun. Monipuolisessa maastossa liikkuminen on ennen kaikkea hauskaa – niin lapsille kuin aikuisille!

2. Kekseliäisyys

Metsässä leikkiessä saa käyttää luovuutta ja mielikuvitusta. Leikki on kekseliästä ja tutkivaa, ja luonnon antimille, kuten kiville ja kävyille, saa keksiä vapaasti uusia merkityksiä. Myös tarinankerrontataidot kehittyvät metsässä. On hauskaa keksiä tarinoita vaikka kannonkolossa asuvista otuksista.

3. Oppiminen

Luonnon monimuotoisuus tarjoaa paljon ihmeteltävää ja opittavaa. Kasveja, lintuja tai ötököitä on mielekkäämpää tutkailla luonnossa kuin kirjan sivuilta. Metsä myös kutsuu käyttämään aisteja, mikä tekee oppimisesta kiinnostavaa. Oppia voi esimerkiksi tunnustelemalla eri puunrunkoja tai tutkimalla ja tunnistamalla metsän kasveja.

4. Rauhoittuminen

Luonnossa touhuaminen rauhoittaa ja hellii kaikenikäisten mieltä. Keskittyminen ja oppiminenkin on helpompaa, kun mieli on rauhallinen. Raitis ulkoilma on hyväksi terveydelle ja saa niin päivä- kuin yöunetkin maistumaan makoisilta. Perheen yhteinen leikkihetki kannattaakin viettää välillä metsässä.

5. Luontosuhde

Lapsi oppii aikuisen esimerkistä kulkemaan luonnossa vastuullisesti. Kun taidot kulkea luonnossa harjaantuvat, lapsi saa lisää itsevarmuutta ja rohkeutta. Luontosuhde vahvistuu entisestään, kun lapsi ymmärtää luonnon toimintaa. Lapsena syntynyt luontosuhde säilyy usein läpi elämän, mikä helpottaa myös aikuisena metsään suuntaamista.

Leikkivinkkejä metsään:

Kuunnellaan ääniä

Leikkijät seisovat hiljaa ja keskittyvät kuuntelemaan talvisen metsän ääniä. Se, joka kuulee jonkin äänen, huutaa ”hep” ja kertoo, minkä äänen kuuli. Lopuksi sisätiloihin palatessa voidaan keskustella tai piirtää, millaisia ääniä kuultiin.

Metsäbingo

Askarrellaan bingolaput, joissa on erilaisia metsäiseen luontoon liittyviä asioita, kuten männynkäpy, voikukka, saniainen ja muurahainen. Tarkoituksena on nähdä kaikki ja saada siten bingo!

Lähde: Leikkipankki