5 syytä leikkiin – leluilla rakentaminen kehittää motoriikkaa ja mielikuvitusta

Leikkimiseen on lukuisia hyviä ja ratkiriemukkaita syitä. Uudessa 5 syytä leikkiin -artikkelisarjassamme esittelemme näitä syitä vaihtuvien aihealueiden mukaisesti. Sarjan ensimmäisessä osassa kerromme 5 syytä rakentaa leluilla.

Leluilla rakentaminen on monelle lapselle mielipuuhaa, koska leluista voi tehdä vaikka mitä! Pehmoleluista syntyy värikäs eläintarha, hiekkalinnat kohoavat taivaisiin ulkolelujen avulla ja pikkulegojen parissa vierähtää tunti jos toinenkin niin isommilla lapsilla kuin aikuisilla.

1. Turvallisuus

Leluilla lapsi voi rakentaa turvallisesti. Siksi lelut ovat mitä parhaimpia rakennustarvikkeita! Lelut tulee valita lapsen iän ja kehityksen mukaisesti. Esimerkiksi pikkulapsille sopivat isommat rakennuspalikat, joissa ei ole tukehtumisvaaraa, vaikka lapsella riittäisi intoa ja kiinnostusta pieniin leluihin tai askartelutarvikkeisiin.

2. Motoriikka

Rakentaessa tulee nosteltua, tasapainoiltua ja näperreltyä. Ne kaikki ovat tärkeitä motorisia taitoja. Käsillä tekeminen kehittää erityisesti hienomotorisia taitoja, jotka liittyvät kehon pienten lihasten hallintaan. Käden toiminnan hallinta on tärkeää esimerkiksi pikkulegoilla rakentamisessa, joka vaatii tarkkuutta.

3. Mielikuvitus

Rakentaminen kehittää ja samalla mahdollistaa luovuuden toteuttamisen. Oman aikaansaannoksen näkeminen on palkitsevaa. Rakentamisessa vain mielikuvitus on rajana, ja aikuinen voi ohjata lapsen rakentamisintoa leluilla, jotka sopivat lapselle.

4. Oppiminen

Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja kiinnostuneita oppimaan. Rakentamisessa tulee vastaan haasteita, jotka kehittävät ongelmanratkaisukykyä. Rakenteluleikeissä lapsi harjoittelee monia taitoja, kuten kokoerojen hahmottamista, jotka tukevat matemaattisten taitojen kehittymistä.

5. Yhdessä tekeminen

Mikäs sen hauskempaa kuin nikkaroida ja touhuta yhdessä! Lapsi voi esimerkiksi omalla leluvasarallaan naputella puuta samalla, kun vieressä oleva aikuinen vasaroi. Hauska puuhastelu yhteisen luomuksen eteen kehittää lapsen ja aikuisen suhdetta.